Wat is beter; wel of niet ontbijten?

Laten we eerst eens kijken naar de definitie van het ontbijt. In het Engels noemen we ontbijt ‘breakfast’. Breakfast = break the fast. Met andere woorden, je doorbreekt de periode van vasten, meestal nadat je hebt geslapen. Of je nu om 07:00 of om 12:00 eet, theoretisch gezien blijft het je ontbijt.

Dus, het ontbijt wordt niet overgeslagen, het wordt alleen uitgesteld. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig vroeg ontbijten over het algemeen betere eetgewoonten hebben dan mensen die hun ontbijt op verschillende tijden uitstellen. Dit komt omdat regelmatige eters vaak gezondheidsbewust zijn en over het algemeen betere voedingskeuzes maken.

“Ik eet wel wat tussendoor onderweg of op het werk.”

Onderzoek wijst ook uit dat mensen die een routine hebben in het uitstellen van hun ontbijt geen verhoogd risico hebben op overgewicht in vergelijking met mensen die vroeg ontbijten.

Mensen die bewust met hun voeding bezig zijn, zijn over het algemeen minder vatbaar om aan te komen, of ze nu vroeg of laat ontbijten.

Een vastenperiode van minder dan 20 uur heeft geen negatieve gevolgen voor je stofwisseling.

Dus, of je nu vroeg of laat ontbijt, maakt helemaal niets uit als je bewust met je voeding omgaat. Je kunt het gewoon volgens je voorkeur doen. Als je ’s ochtends geen hap door je keel krijgt, laat het dan gewoon zitten.

Voordelen van ontbijten: Vroeg ontbijten kan bijdragen aan een verhoogd energieverbruik (NEAT), omdat je onbewust meer gaat bewegen. Dit is vooral voordelig wanneer je ’s ochtends actief moet zijn. Ook kan het ontbijt positieve effecten hebben op je circadiaans ritme.

Als je ’s ochtends traint, is het aan te raden om iets van eiwit binnen te krijgen. Dit kan een significant verschil maken in je herstel.

Onderzoek naar spiergroei (spiereiwitsynthese) heeft het volgende aangetoond: Na een nachtelijke vastenperiode leidde het innemen van een essentieel aminozuurmengsel voor het trainen tot hogere spiereiwitsynthese dan wanneer het na de training werd ingenomen. Het consumeren van eiwitten vóór de training stimuleert de eiwitsynthese. Kortom, beter herstel, omdat er direct voldoende bouwstoffen beschikbaar zijn.

Als je moeite hebt om ’s ochtends iets te eten, kan het drinken van een eiwitshake nuttig zijn.