Waarom detoxen onzin is!

In dit artikel bespreken we waarom detoxen onzin is!

Heb jij een lever? Heb jij nieren? Heb jij een maag-darm stelsel? Heb jij een lymfestelsel? Heb jij een huid? Heb jij recentelijk 70 liter alcohol gedronken? Als je instemt met de eerste vijf vragen en de zesde vraag met NEE beantwoordt, is er geen noodzaak voor een detox om je lichaam te ontgiften.

Het menselijk lichaam is van nature voorzien van fantastische reinigingsorganen die deze taak zelf prima aankunnen. Er bestaan geen wondermiddelen!
 
Waarom resulteert een sapdetox in gewichtsverlies?
Natuurlijk verlies je (aanzienlijk) lichaamsgewicht als je gedurende 7 dagen alleen maar sapjes drinkt. Dit heeft echter weinig te maken met de sapjes zelf en meer met het crashdieet dat je volgt, waarbij je minder dan 800 kcal per dag binnenkrijgt. Het is effectief een crashdieet, verpakt en verkocht als trendy oplossing.
 
Bovendien is het gewichtsverlies voornamelijk vocht, geen lichaamsvet. Bij detoxen verminder je sterk de inname van koolhydraten, wat leidt tot afname van spierglycogeen.
 
Koolhydraten worden opgeslagen als glycogeen in spieren en lever. Een gemiddeld menselijk lichaam bevat ongeveer 400 tot 500 gram glycogeen, waarbij elke gram glycogeen is verbonden met 3 tot 4 gram water.
 
Door de beperkte koolhydraatinname zal het lichaam de glycogeenvoorraden aanspreken, waardoor deze in de eerste dagen aanzienlijk zullen dalen. Het water dat aan deze koolhydraten is gebonden, verlaat ook het lichaam, wat resulteert in een initiële gewichtsreductie.
 
Er is geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat detoxen daadwerkelijk gifstoffen uit het lichaam verwijdert.