Hogere verbranding met vetmassa of spiermassa?

Je vetvrije massa is het totale gewicht van het lichaam minus het gewicht van het vetmassa. Het omvat alles in het lichaam dat geen vet is, zoals spieren, botten, organen en water. Je vetvrije massa verbruikt het meeste energie in je lichaam. Het verschil tussen spiermassa en vetmassa kan hierbij een rol spelen.

Spiermassa verbruikt ongeveer 2,9 keer zoveel energie als vet, maar het verschil is niet enorm groot.

Bijvoorbeeld, 10 kilo vet verbruikt per dag in totaal 45 kcal, terwijl 10 kilo spiermassa 130 kcal verbruikt. Maar naarmate je meer spiermassa hebt en minder vet, zal het verschil groter worden.

Stel je hebt 30 kilo spieren en 20 kilo vet: dat verbruikt 480 kcal per dag. Maar als je 45 kilo spieren en 5 kilo vet hebt, verbruik je 608 kcal per dag.

Dus, als je 15 kilo meer spiermassa hebt en 15 kilo minder vet, scheelt dat 128 kcal per dag. Over een jaar gerekend, komt dat neer op 46592 kcal. Dat betekent ongeveer 31 extra pizza’s per jaar die je zou kunnen eten als je die energie niet nodig had.

Het kost natuurlijk veel tijd om 15 kilo pure spiermassa op te bouwen. Dit is iets wat je niet zomaar even snel bereikt, maar eerder iets waar je jaren aan zou moeten werken.

En vergeet niet dat je lichaamsvet ook invloed heeft op je TEF (thermogenic effect of food), wat betekent dat je meer energie gebruikt om voedsel te verteren als je minder lichaamsvet hebt. Dit komt bovenop je totale energieverbruik.

Al met al kan het op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken in je energieverbruik om te investeren in het opbouwen van spiermassa door gerichte krachttraining.

👉 Deze tekst komt uit de cursus ‘het belang van krachttraining en spiermassa’: https://community.vetfitcoaching.nl/courses/83415