Hoe ga je om met buiten de deur eten?

Wanneer je uit eten gaat of tijdens een borrel met vrienden, ben je vaak druk met kletsen en socialiseren. Hierdoor ben je minder gefocust op wat je eet, wat ertoe kan leiden dat je meer consumeert dan je denkt. Dit geldt ook voor momenten zoals snacks tijdens het Netflixen of een bezoek aan de bioscoop.

Het is handig om je bewust te zijn van deze afleidingen, zodat je niet onbewust meer eet dan je van plan was. Als je je meer kunt concentreren op je eten, zul je sneller verzadigd zijn.

Als je naar de film gaat, overweeg dan om vooraf te eten of je eigen snacks en drinken mee te nemen.

Je hoeft sociale situaties niet te vermijden, maar het is wel belangrijk om ermee om te leren gaan. Het is niet nodig om jezelf uit te sluiten van sociale gelegenheden; je wilt immers ook normaal kunnen omgaan met vrienden, familie en collega’s.

Hoe je slim kunt eten
Uit eten gaan hoeft geen probleem te zijn als je bezig bent met afvallen, als je maar bewust met je keuzes omgaat. Je kunt de maaltijd zien als een gewone maaltijd, maar houd rekening met het feit dat restaurantmaaltijden vaak rijker zijn aan smaak en calorieën, en dat je tijdens het eten vaker afgeleid bent.

Een handige tip is om vooraf ruimte in je caloriebudget te plannen. Bijvoorbeeld, skip de broodjes vooraf; dit kan al veel schelen. Je kunt ook vragen of het eten bereid kan worden met minder olie en suiker, of om extra groenten en aardappelen te krijgen in plaats van friet of brood. Bij salades kun je vragen om de dressing apart te krijgen, en je kunt je eigen zoetstof meenemen.

Een andere manier om minder te eten is door vooraf iets te kiezen dat veel volume heeft, zoals een salade, soep of groentegerecht. Dit helpt je eerder een vol gevoel te krijgen. Ook een groot glas spa rood of lichte priklimonade kan bijdragen aan een verzadigd gevoel.

Het dessert
Als je nog ruimte hebt in je caloriebudget en je hebt zin in een toetje, dan kan dat prima. Wees je er echter van bewust dat desserts vaak tussen de 400 en 600 kcal bevatten. Het is belangrijk dat je het dessert kiest als je echt een verzadigd gevoel wilt hebben en niet alleen uit gewoonte.

Rekening houden tijdens de week
Zelfs als je van plan bent om uit eten te gaan of een sociale gelegenheid bij te wonen, kun je de week zelf al slim plannen. Houd gedurende de week rekening met je calorie-inname, door deze iets lager aan te houden deze dagen en probeer gezonde keuzes te maken bij je reguliere maaltijden. Door een beetje extra aandacht te besteden aan wat je eet, kun je ruimte creëren voor die speciale momenten zonder je zorgen te maken over de gevolgen.

Geen paniek bij een uitschieter
Heb je die ene keer een beetje teveel gegeten? Geen zorgen! Morgen is er weer een nieuwe dag om alles recht te zetten. Een enkele keer teveel snoepen of uit eten gaan heeft meestal geen grote invloed op je voortgang, vooral als je de volgende dag gewoon weer gezond eet en je normale routine oppakt. Denk eraan dat één dag geen ramp is. Als je het goed aanpakt, merk je de schade vaak helemaal niet of valt het reuze mee.