Het belang van eiwitten in je voedingspatroon!

In dit artikel bespreken we het belang van eiwitten in je voedingspatroon

Nieuws

Uitleg

Eiwitten zijn belangrijke macronutriënten in een dieet en ze spelen een belangrijke rol in onze algemene gezondheid. Of je nou een sporter bent die spieren wilt opbouwen of op zoek bent naar een gezonder eetpatroon, eiwitten zijn dan van belangrijke waarde in dat proces. In dit artikel gaan we er iets dieper op in waarom het nou zo belangrijk is voor je dieet.

Waarom heb je eigenlijk eiwitten nodig?

Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van het leven genoemd. Ze zijn betrokken bij een tal van processen in ons lichaam, waaronder:

  • Spieropbouw en – herstel: Eiwitten zijn belangrijk voor zowel de opbouw als de afbouw van de spieren naar een lichamelijke inspanning. Dit is zowel belangrijk voor sporters als voor iedereen die actief is.
  • Cel Herstel en groei: Eiwitten zijn betrokken bij het herstellen en opbouwen van cellen in het menselijk lichaam. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die herstellen van een ziekte of letsel.
  • Immuunsysteem: Antilichamen, die infecties bestrijden, zijn opgebouwd uit eiwitten. En daarom heeft een eiwitrijkdieet ook een positieve invloed op het versterken van het immuunsysteem.
  • Enzymen en hormonen: Eiwitten hebben als enzymen en hormonen tal van biochemische reacties op ons lichaam reguleren.

Hoeveel eiwitten heb je nodig op een dag?

Een dagelijkse eiwitinname varieert van persoon tot persoon, Dit komt door een aantal verschillende factoren zoals, leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en je doelen. Over het algemeen wordt aangeraden om 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren [ Voorbeeld Lieke 72 kilo sport: Fitness 0,8 x 72 = 57,6 gram eiwitten per dag]. Maar voor mensen die regelmatig sporten of spiermassa willen opbouwen, kan dit oplopen tot 1,5-2,0 gram per lichaamsgewicht.

Maar uit welke voeding kun je deze eiwitten opnemen?

Er zijn tal van eiwitrijke voedingsmiddelen die je kunt kiezen, waaronder:

  • Mager vlees en gevogelte: Kip, Kalkoen, mager rundvlees zijn bronnen uit dierlijke eiwitten.
  • Vis: Zalm, Tonijn en forel zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevatten ook gezondevetzuren.
  • Eieren: ze zijn goedkoop en bevatten veel eiwitten. Maar bevatten ook aminozuren
  • Zuivelproducten: Yoghurt, Melk en kaas zijn rijk aan eiwitten en Calcium

Conclusie

Eiwitten zijn dus heel belangrijk voor een gezond dieet en een gezonde leefstijl. Of je nou een atleet, of gewoon bezig bent met je algehele gezondheid, Het is dus van belang om voldoende eiwitten te consumeren. Het zorgt er namelijk voor dat je voeding evenwichtig is en een verscheidenheid aan eiwitbronnen bevat om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

"Ik kan jou helpen om meer eiwitten dagelijks binnen te krijgen"

- Corné, Voedingscoach VetFit