De Nutri-score uitgelegd!

De Nutri-Score is een handige tool om te bepalen hoe gezond een product is in vergelijking met soortgelijke producten. Stel je voor, je staat in de supermarkt en je wilt ontbijtkoek kopen. Je ziet twee opties: ontbijtkoek zonder suiker met een donkergroene A-score en ontbijtkoek met suiker met een oranje D-score. De Nutri-Score vertelt je dat de ontbijtkoek zonder suiker een betere keuze is. Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedingslogo, terwijl de Schijf van Vijf het advies voor gezonde voeding blijft.

De Nutri-Score varieert van donkergroen (A) tot donkeroranje (E). Dit label staat prominent op de voorkant van de verpakking. Als een product een donkergroene A heeft, betekent dit dat het een betere samenstelling heeft dan een product met een oranje D-score. Het is belangrijk op te merken dat een donkergroene A niet per se betekent dat het product super gezond is, maar wel dat het beter is dan een vergelijkbaar product met een oranje D-score. De Nutri-Score is vooral handig voor voedingsmiddelen zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.

De Nutri-Score kijkt naar de samenstelling van een product. Het beloont producten met eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten met een hogere score, terwijl producten met veel calorieën, suikers, verzadigd vet en zout een lagere score krijgen.

Hoe kan de Nutri-Score jou helpen?
Stel je opnieuw voor dat je voor het ontbijtkoekschap staat. Door naar de Nutri-Score te kijken, kun je snel zien welke ontbijtkoek een betere keuze is. Bijvoorbeeld, ontbijtkoek zonder suiker met een donkergroene A-score is beter dan ontbijtkoek met minder suiker en een gele C-score, of ontbijtkoek met kandij en een oranje D-score. Kortom, de Nutri-Score kan je helpen om slimmere keuzes te maken voor een gezonder eetpatroon.

Wat is het nadeel van de Nutri-Score?
Sommige mensen denken dat het te simpel is. Het houdt niet met alles rekening en kan soms verwarrend zijn. Ook zijn er discussies over hoe goed het past bij andere voedingsrichtlijnen.

Conclusie
De Nutri-score kan ons helpen om gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Het is niet perfect, maar het is wel een stap in de goede richting voor een gezonder eetpatroon.