De voor- en nadelen van een voedingsschema!

De meest gestelde vraag die wij als voedingscoach krijgen, is de vraag naar een voedingsschema.

Vaak wordt gedacht dat een voedingsschema de oplossing is voor het behalen van een bepaald doel. Natuurlijk heeft het wel of niet juist omgaan van voeding de grootste impact op het wel of niet behalen van resultaat. Echter is het volhouden van een uitgeschreven voedingsschema niet realistisch voor de gemiddelde mens. Noot; met een voedingsschema worden hier uitgeschreven schema’s bedoelt met de exacte producten, het aantal gram en tijden.

Dit artikel komt uit onze VetFit Community!

Waarom is dit?
Een voedingsplan wordt uitgewerkt en wordt gezien als: ‘dit moet ik nu eten’. Terwijl in werkelijkheid een voedingsplan een voorbeeld is van hoe de voeding eruit zou zien op basis van de behoefte van de persoon. Voor mensen zijn er 2 opties: “ik volg het schema” of “ik volg het schema niet” wat leidt tot de gedachte: “Ik heb het schema gevolgd, dus ik heb het goed gedaan” of ik heb het schema niet gedaan, dus ik heb het fout gedaan”. In werkelijkheid is het mogelijk dat je van het schema afwijkt zonder dat het invloed heeft op resultaat. Bijvoorbeeld in het voedingsschema staat dat je een appel mag en je eet een banaan met dezelfde samenstelling qua voedingswaarde. Dan is er eigenlijk niks veranderd, alleen door het denken dat er iets anders gegeten is, wordt er vaak opgegeven en wordt het hele plan overboord gegooid.

Voedingsschema’s zijn aantrekkelijk, duidelijk en gemakkelijk te volgen. Je hoeft geen kennis over voedingsstoffen te hebben en je hoeft zelf niet vooruit te plannen. Het is prettig om precies verteld te krijgen wat je moet doen. De grote valkuil zit in dat zodra er een situatie wijzigt (denk aan vakantie, uiteten etc.) is het gelijk onduidelijk hoe hiermee om te gaan.

Een voedingsschema is niet flexibel en je leert er niet van. Het heeft invloed op het sociale leven en geeft je geen kennis over voeding dat past bij jouw leefstijl. Voedingsschema’s helpen niet bij te behalen van een lange termijn doelstelling, alleen bij korte termijn doelstellingen. Negen van de tien keer is afvallen an sich geen probleem, echter het behouden van de gewichtsafname wel. Daarvoor is een lange termijnstrategie nodig, niet een kortetermijnoplossing. Wij raden daarom aan om voedingsschema’s te gebruiken als een tool om te leren welke mogelijkheden er zijn en vooral als handvat mee te nemen. Wij leren je omgaan met de flexibiliteit waar de meeste mensen enorme behoefte aanhebben, omdat ze dan wel op lange termijn hun doelen behalen en behouden blijven.