Is aspartaam (zoetstof) echt zo slecht voor je?

In dit artikel bespreken we of aspartaam (wat voornamelijk in light producten zit) echt slecht voor je is!

Als je even online zoekt, lijkt het alsof je alle blikjes cola light meteen weg moet gooien zodra je ze in je koelkast ziet staan. Dit komt omdat ze aspartaam bevatten, en volgens sommige foodblogs is dat spul echt verschrikkelijk. Maar is het echt zo slecht voor je, of kun je zonder zorgen een glas light frisdrank drinken?

Wat is aspartaam?
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt als vervanger van suiker in verschillende voedingsmiddelen, zoals light-frisdranken. Het is niet per se minder calorieën dan suiker, maar het is wel 200 keer zoeter, wat betekent dat maar een kleine hoeveelheid nodig is om dezelfde zoetheid te bereiken. Hierdoor is aspartaam ideaal als suikervervanger.

Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is aspartaam veilig. Deze organisatie beoordeelt alle stoffen die aan voedsel worden toegevoegd. Als de EFSA een stof goedkeurt, krijgt deze een E-nummer, zoals E951 voor aspartaam, dat vaak op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is. E-nummers kunnen zowel kunstmatige als natuurlijke stoffen zijn.

Is aspartaam kankerverwekkend?
Het Voedingscentrum in Nederland en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verklaren beide dat producten met aspartaam veilig geconsumeerd kunnen worden. Maar waarom zijn sommige mensen dan toch zo sceptisch over deze zoetstof?

In 2006 en 2007 voerde het Italiaanse Ramazzini Instituut twee onderzoeken uit naar aspartaam, waaruit bleek dat ratten die waren blootgesteld aan de zoetstof kanker ontwikkelden. Als reactie hierop vroeg de Europese Commissie de EFSA om de veiligheid van aspartaam opnieuw te beoordelen. De EFSA analyseerde de resultaten van de Italiaanse studie en concludeerde dat er geen bewijs was dat de tumoren bij de ratten werden veroorzaakt door aspartaam. Volgens de EFSA waren de tumoren het gevolg van chronische ontstekingen aan de longen van de ratten, wat betekent dat de ratten al ziek waren voordat het onderzoek plaatsvond. Hierdoor kon geen verband worden aangetoond tussen aspartaam en kanker.

Word je blind van aspartaam?
Het idee dat aspartaam je blind zou kunnen maken, is niet waar. Hoewel sommige critici beweren dat de kleine hoeveelheid methanol die vrijkomt bij de spijsvertering van aspartaam schadelijk is voor je gezichtsvermogen, is dit eigenlijk niet zo zorgwekkend. Methanol is pas giftig in grote hoeveelheden. Als je af en toe een blikje cola light drinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken, volgens Kees de Graaf, emeritus hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit Wageningen. Hij legt uit dat methanol ook in fruit voorkomt en dat een liter lightdrank met aspartaam evenveel methanol oplevert als een halve appel. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is vastgesteld op een niveau dat alleen bij extreem hoge consumptie wordt bereikt.

Is aspartaam slecht? Dat valt reuze mee!
De aanvaardbare dagelijkse inname van aspartaam in Europa is vastgesteld op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat een persoon die 75 kilo weegt, dagelijks maximaal 3000 mg aspartaam mag consumeren. In een blikje cola light zit ongeveer 48 mg aspartaam. Pas als je meer dan 60 blikjes per dag drinkt, kom je in de buurt van deze maximale limiet. De kans is aanzienlijk groter dat je dood gaat aan watervergiftiging. Dus, als je af en toe een lightproduct drinkt, zul je geen last hebben van bijwerkingen van aspartaam.

Mensen met de erfelijke aandoening fenylketonurie (FKU) kunnen aspartaam echter niet goed verwerken vanwege het aminozuur fenylalanine. Daarom staat er altijd een waarschuwing op producten met aspartaam. Maar als je deze zeldzame aandoening niet hebt, is aspartaam lang niet zo slecht voor je als soms wordt gedacht op het internet.