Hoe ga je om met de mening van anderen & jouw doelstellingen? + 3 tips bij negatieve reacties

Hoeveel laat jij je beïnvloeden door wat anderen van je denken als het gaat om je doelen en dromen? Hier is hoe ik dit aanpakte aan het begin van mijn afslankreis en hoe ik omging met de meningen van anderen. En hoe kun jij ondanks alles toch je eigen keuzes maken en volledig achter je doelen staan? Hier zijn mijn ervaringen en tips!

“Maak je niet druk om mensen die zich niet druk om jou maken.”
Toen ik jonger was, bijvoorbeeld op de middelbare school, maakte ik me constant zorgen over wat anderen van mij dachten. Draag ik wel de juiste kleding? Zit mijn haar goed? Is mijn tas niet stom? Dit is normaal als je jong bent omdat je erbij wilt horen en geaccepteerd wilt worden. Maar op een gegeven moment besloot ik gewoon te doen wat ik zelf wilde. Of ik nu bij een groep hoorde of niet, het maakte me niet meer uit. Ik realiseerde me dat het belangrijk is om mijn eigen pad te volgen en te doen waar ik gelukkig van word, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Als je vrienden je bekritiseren omdat je anders bent of andere keuzes maakt, dan zijn dit waarschijnlijk niet de juiste mensen voor jou. Hetzelfde geldt voor je gezondheid, fitness en afslankdoelen. Als je vrienden je niet steunen als je besluit gezonder te leven, kan dit je reis bemoeilijken. Dan moet je kiezen tussen deze vriendschappen en je persoonlijke groei. Het kan extreem klinken, maar het is belangrijk om te evalueren wat voor jou zwaarder weegt.

Echte vrienden zijn er om je te steunen door dik en dun met al je doelen en dromen. Zonder die steun kan er ergernis ontstaan, wat je voortgang belemmert. En dat is zeker niet wat je wilt.

Doelstelling: Je leefstijl veranderen
Stel, je hebt besloten om af te vallen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Je bent er helemaal klaar voor en begint vol enthousiasme. Je deelt je plannen met vrienden en familie. Vaak zullen ze blij voor je zijn en je ondersteunen. Maar wat als dit niet het geval is? Wat als ze lachen, je doel in twijfel trekken of je niet serieus nemen?

Hier volgen enkele veelvoorkomende reacties:

  • “Jij? Gezond leven? Echt?”
  • “Je ziet er toch goed uit zoals je bent!”
  • “Oh nee, dan kunnen we niet meer samen X doen of eten!”

Hoe ga je om met zulke negatieve reacties?

Mijn ervaring met negatieve reacties
Toen ik in maart 2022 ging trainen en eten voor een fotoshoot, vond bijna iedereen dat raar. Ik ging een extreem traject in, waar ik veel voor moest laten. Mensen dachten dat ik het niet zou gaan volhouden, dat het onrealistisch was en zeiden ook dat het toch niet nodig was, omdat ik er al ‘goed’ uit zag.

Wanneer mensen sceptisch blijven over je ideeën, laat dit je dan niet te veel raken. Hoe moeilijk dat ook is. Je weet wat het beste is voor jou en je lichaam. Dit is jouw leven en jouw beslissing.

Hoe ga je om met negativiteit? (ongeacht je doelstelling)
Het kan moeilijk zijn om negatieve reacties te krijgen, vooral van vrienden en familie. Maar juist daarom is het belangrijk om vast te houden aan je eigen plannen. Hier zijn drie tips om met negatieve reacties om te gaan:

  1. Leg uit waarom je dit wilt bereiken Wees open en eerlijk over je doelstellingen en waarom deze belangrijk voor je zijn. Vertel hoe je je nu voelt en hoe je je wilt voelen. Dit kan helpen om je omgeving een beter begrip te geven van je motivatie en hen mogelijk over te halen om je te steunen.
  2. Maak een plan en deel dit Laat zien dat je serieus bent door je plan van aanpak te delen. Dit toont aan dat je goed hebt nagedacht over je doel en de stappen die je wilt nemen om het te bereiken. Dit kan hun vertrouwen in je vergroten.
  3. Vraag om steun Vraag je vrienden en familie expliciet om je te steunen. Leg uit hoe ze je kunnen helpen, of het nu gaat om controle houden over wat je eet of je regelmatig vragen hoe het gaat. Duidelijkheid kan misverstanden voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen weet wat jij nodig hebt.

Wanneer ze negatief blijven
Als je alles hebt uitgelegd en ze blijven negatief, accepteer dit dan en ga verder. Misschien is het tijd om je te omringen met mensen die je wel steunen. Dit betekent niet dat je je huidige vrienden en familie moet verlaten, maar je kunt je aandacht meer richten op degenen die je positieve energie geven.

Blijf gefocust op je doel. Laat zien dat je het meent door je acties. Mensen kunnen vaak veranderen zodra ze resultaten zien. Acties spreken luider dan woorden, en uiteindelijk zullen ze trots op je zijn.

Overwin jezelf
Welke je doelstelling ook is, het vereist vaak dat je uit je comfortzone stapt en nieuwe uitdagingen aangaat. Na verloop van tijd zul je zien dat je groeit en meer over jezelf leert. Dit is van onschatbare waarde en kan je helpen bij toekomstige uitdagingen. Geloof in jezelf en ga ervoor!

Maak jezelf gelukkig. Het leven is te kort om niet te zijn wie je wilt zijn. Droom groot en ga ervoor. Ik geloof in je, want je kunt meer dan je denkt!

Ga voor dat doel wat je altijd voor ogen had, want jij kunt dit en ik kan je daarmee helpen!

- Kenneth van Dorp